Havelandseweg 8F, 6991 GS, Rheden
026 - 303 9 306
06 51 67 22 77

Klepseals

Klepseals

Klepseals zorgen er voor dat de kleppen in het motorblok goed worden afgedicht, zodat er geen olie in de verbradingskamer komt. Als dat wel gebeurt gaat de auto roken en die rook stinkt. Bovendien is het slecht voor het motorblok, omdat olie die verbrandt een hogere temperatuur heeft dan brandstof.

Na verloop van tijd zijn de klepseals in een BMW aan vervanging toe. Vooral de youngtimers krijgen hier op de den duur last van. In de drie-series, vanaf 170.000 kilometer, bijvoorbeeld de E46, heeft dit bekende probleem. Het rubbertje van de klepseals wordt door de temperatuurswisselingen steeds minder flexibel, en droogt uit, waardoor het hard wordt en niet meer goed afsluit. De auto gaat roken en de klepseals zijn aan vervanging toe.

De onderdeeltjes zelf zijn niet kostbaar. Ze moeten per cilinder worden vervangen, dus het werk voor een zes-cilinder is de helft meer dan voor een vier-cilinder. Het vervangen van klepseals is een precair werk, dat kennis, aandacht en tijd vraagt.

Eerst zal de krukkenas op tijd moeten worden gezet. Daarna wordt deze vastgezet. De kap wordt geopend, de nokkenassen verwijderd. Met speciaal gereedschap wordt de cilinder onder luchtdruk gezet, en de veer wordt ingedrukt om deze op spanning te zetten. Zo worden twee palletjes zichtbaar die de veer op zijn plek houden. De palletjes worden met behulp van een magneet van de klepsteel gehaald, en pas dan kan de klepseal, die onder de veer zit, worden vervangen.

Na het vervangen wordt hetzelfde gedaan maar dan in omgekeerde volgorde, en gaat de monteur over naar de volgende cilinder. Blijf geconcentreerd, herhaal het proces bij alle cilinders, bouw de motor weer dicht, en start de wagen. Het duurt enkele seconden voordat de olie weer volledig door het motorblok is verspreid, maar nadien rijdt de BMW weer als nieuw!

Laat het vervangen van klepseals altijd over aan een BWM-specialist zoals Boele & Van Emden. Al bij een kleine fout kan het motorblok onherstelbare schade oplopen.