Havelandseweg 8F, 6991 GS, Rheden
026 - 303 9 306
06 51 67 22 77

Differentieel

Differentieel

Differentieel E90 op krik

Het differentieel zorgt ervoor dat de wielen die worden aangedreven onafhankelijk van elkaar iets sneller of langzamer kunnen draaien. In een bocht maakt het ene wiel namelijk minder omwentelingen dan het andere wiel. Zouden ze beide op dezelfde snelheid blijven draaien, dan gaat het binnenste wiel wringen – die wil eigenlijk helemaal de bocht niet door.

BMW Differentieel

Ook bij BMW worden de krachten over de wielen netjes verdeeld door het differentieel. Bij normaal rijgedrag gaat het differentieel erg lang mee. De differentiëlen van veel BMW’s maken gebruik van rollagers of kegellagers, die een lange levensduur hebben. Uitzondering hierop is echter de E90: de 3-serie die geproduceerd werd tussen 2005 en 2012.

Differentieel BMW E90 (3-serie)
Eén van de kogels in de lager is versleten.

In het differentieel van de E90 zitten geen rol- of kegellagers, maar kogellagers, en wel een dubbele rij, zie de foto hiernaast.

Dit maakt de BMW een stuk zuiniger, maar ook slijtgevoeliger. Na verloop kan de trotse bezitter van de 3-serie een eerst zoemend, en dan schurend geluid gaan horen. Het klinkt best raadselachtig, omdat het geluid vooral in de bochten aanzwelt, maar dan al snel wordt gedacht dat het geluid van andere onderdelen komt.

BMW Specialist

Als BMW-specialist in Gelderland diagnosticeert Boele & Van Emden eerst het probleem. Op het moment dat inderdaad blijkt dat het differentieel aan vervanging toe is, geven wij het aan onze specialist, die het differentieel reviseert. Hij doet dit tot in de puntjes: zelfs de kogels van de dubbele lagers worden vernieuwd, met behulp van een draai/freesbank, en teruggeplaatst. Een intensief werkje, dat best enige tijd in beslag kan nemen.

Om u niet te lang in een leenauto te laten rijden, hebben wij in bijna alle gevallen een al gereviseerd differentieel liggen. Ook hierop geven wij een jaar garantie, mits u het differentieel bij Boele & Van Emden laat inbouwen. Een zelf meegebracht differentieel monteren wij graag voor u, maar hierop kunnen wij geen garantie geven. Immers – het is ons onbekend hoeveel kilometers asfalt dat gebruikte differentieel al gezien heeft. Let goed op bij het zelf aanschaffen van het differentieel dat u het correcte type koopt. Zelfs per motorblok zijn er verschillende types differentieel op de markt.

Oud en gereviseerd differentieel van een BMW E90.
Het gereviseerde differentieel met het oude ernaast, van een E90.

Als u een E90 heeft, of een andere speciale BMW, of een nader te definiëren auto (we zijn nog steeds een universele autogarage), en de merkwaardige geluidjes komen u tijdens het rijden tegemoet, dan is het raadzaam om de wagen door Boele & Van Emden eens te laten nakijken. Als het differentieel langzaam maar zeker defect is geraakt, zijn wij het adres voor revisie!