Havelandseweg 8F, 6991 GS, Rheden
026 - 303 9 306
06 51 67 22 77

Trekhaak

Trekhaak

Trekhaak op een X5

Nu de zomer in aantocht is, willen veel mensen een trekhaak achter hun auto. Een trekhaak voor de caravan, de vouwwagen, of een trekhaak voor de fietsendrager, om de tweewielers mee te nemen op vakantie, kan in principe onder elke auto worden gebouwd. Boele & Van Emden heeft veel ervaring met het monteren van trekhaken. Niet alleen voor BMW, maar wij bouwen ze onder alle merken auto’s. De afgelopen week alleen al, monteerden we er drie.

Soorten trekhaken

Er zijn drie soorten trekhaken die vaak worden gebruikt: de vaste trekhaak, de afneembare trekhaak en de wegdraaibare trekhaak.

  1. Vaste trekhaak: Dit is de meest voorkomende trekhaak en wordt permanent aan het voertuig bevestigd. Het voordeel van een vaste trekhaak is dat deze goedkoper is dan andere soorten trekhaken en minder bewegende delen heeft, wat de duurzaamheid ten goede komt. Het nadeel is dat de trekhaak altijd zichtbaar is en dat het de achterkant van het voertuig kan veranderen.
  2. Afneembare trekhaak: Zoals de naam al doet vermoeden, kan een afneembare trekhaak gemakkelijk worden verwijderd als deze niet in gebruik is. Hierdoor is de trekhaak niet altijd zichtbaar en verandert het de uitstraling van het voertuig niet permanent. Het nadeel is dat een afneembare trekhaak duurder is dan een vaste trekhaak en dat er bewegende delen zijn die sneller slijten.
  3. Wegdraaibare trekhaak: Dit is een combinatie van een vaste en een afneembare trekhaak. De trekhaak kan worden weggedraaid als deze niet in gebruik is, maar is ook permanent aan het voertuig bevestigd. Het voordeel van een wegdraaibare trekhaak is dat deze minder bewegende delen heeft dan een afneembare trekhaak en dat deze minder duur is dan een afneembare trekhaak. Het nadeel is dat het niet zo gemakkelijk te verwijderen is als een afneembare trekhaak.

Trekhaak kiezen

Bij het kiezen van een trekhaak zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden:

Gewicht van de aanhanger: Het is belangrijk om te weten hoeveel gewicht de trekhaak moet kunnen dragen. Dit wordt aangegeven in kilogrammen en staat vermeld op de trekhaak. Het is essentieel om een trekhaak te kiezen die het gewicht van de aanhanger kan dragen. Als de trekhaak niet sterk genoeg is, kan dit gevaarlijke situaties op de weg veroorzaken.

Type koppeling: Er zijn verschillende soorten koppelingen die bij een trekhaak kunnen worden geleverd. Het is belangrijk om de juiste koppeling te kiezen voor de aanhanger of caravan die je wilt trekken. Er zijn verschillende soorten koppelingen, zoals de standaard kogelkoppeling, de automatische koppeling en de schroefkoppeling.

Montage: Het is belangrijk om de trekhaak correct te monteren om veiligheid te garanderen. Als je niet ervaren bent met het monteren van een trekhaak, is het verstandig om dit door een professional te laten doen. Het monteren van een trekhaak vereist specifieke gereedschappen en vaardigheden om ervoor te zorgen dat het veilig en stevig is bevestigd aan het voertuig.

Zichtbaarheid: Bij het kiezen van een trekhaak moet je rekening houden met de zichtbaarheid van de trekhaak. Een vaste trekhaak is altijd zichtbaar en kan de uitstraling van het voertuig veranderen. Een afneembare trekhaak of een wegdraaibare trekhaak kan een betere keuze zijn als je de trekhaak niet altijd wilt laten zien. Het is ook belangrijk om de juiste verlichting aan te sluiten op de aanhanger of caravan om de zichtbaarheid op de weg te garanderen.

Wettelijke eisen: Houd bij het kiezen van een trekhaak rekening met de wettelijke eisen van het land waar je rijdt. Verschillende landen hebben verschillende regels en voorschriften voor het gebruik van trekhaken. Het is belangrijk om deze regels te kennen en te voldoen aan de vereisten om boetes en andere problemen te voorkomen.

Kosten trekhaak

Als je overweegt om een trekhaak te laten monteren op je auto, is het belangrijk om je bewust te zijn van de kosten die hierbij komen kijken. Er zijn verschillende factoren die de kosten van het monteren van een trekhaak beïnvloeden, zoals het type trekhaak, de complexiteit van de installatie en de prijs van arbeid.

Het type trekhaak zoals hierboven geschreven is de grootste factor die de kosten beïnvloedt. Er zijn verschillende soorten trekhaaksystemen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen.

De complexiteit van de installatie is een andere belangrijke factor die de kosten kan beïnvloeden. Sommige auto’s hebben speciale bevestigingspunten voor trekhaaksystemen, terwijl andere auto’s mogelijk extra aanpassingen nodig hebben om de trekhaak te kunnen monteren. Als er extra aanpassingen nodig zijn, kan dit de kosten verhogen.

Arbeidskosten zijn de derde factor die de kosten kan beïnvloeden. Het monteren van een trekhaak kan een arbeidsintensieve klus zijn, vooral als er extra aanpassingen nodig zijn. Het is daarom belangrijk om te controleren hoeveel de garage of de monteur rekent voor de arbeid voordat je een trekhaak laat monteren.

De totale kosten voor het monteren van een trekhaak kunnen dus sterk variëren, afhankelijk van het type trekhaak, de complexiteit van de installatie en de arbeidskosten. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten variëren tussen de 300 en 2000 euro, afhankelijk van al deze factoren.

Praktijkvoorbeelden kosten

Bovenstaande bedragen zijn zo uiteenlopend, dat we hieronder enkele praktijkvoorbeelden hebben geplaatst. Voor een Skoda Kamiq uit 2022 hebben wij een offerte uitgebracht voor een afneembare trekhaak van 1125 euro. Inclusief kabelset, de arbeid en natuurlijk de trekhaak met toebehoren.

Maar als BMW-specialist brengen wij meestal offertes uit voor trekhaken op BMW’s of trekhaken op Mini’s. Die verschillen. Op een Mini Cooper uit 2015 hebben wij voor nog geen 700 euro een trekhaak geplaatst. En voor een E36 uit 1998 vonden wij een tweedehands trekhaak, waarbij het total kostenplaatje uiteindelijk 300 euro bedroeg.

Een offerte hebben wij zo gemaakt, dus informeer naar de mogelijkheden!